Skip to main content
< Tornar al blog

Acabats perfectes del tap de suro: aconsegueix els resultats que el teu vi escumós requereix

Acabados perfectos del tapon de corcho
Data de publicació:21 de novembre de 2021

Un dels processos més importants en l’elaboració de taps de suro és el seu polit i acabat. L’objectiu és donar la forma final al tap per als diferents tipus de vi, a més d’assegurar la seva consistència i tamany. Un mal acabat implica una inserció irregular del tap i una possible extracció dificultosa o problemàtica.

Per això, és important que els taps de suro comptin amb un acabat perfecte per a assegurar que l’experiència del consumidor sigui l’esperada i que el vi no pateixi efectes externs que puguin comprometre el seu consum.

Problemes comuns amb els acabats d’un tap de suro

Malgrat que la qualitat del vi escumós i l’experiència en el seu consum depenen en bona part d’un bon tap de suro que asseguri el seu correcte tancament, la veritat és que, a vegades, es produeixen acabats imperfectes que no sempre aconsegueixen aquest objectiu

En aquest sentit, els problemes més comuns en els acabats d’un tap de suro poden ser de diversos tipus:

  • Estètics, que en principi només afecten el propi disseny del tap, sense conseqüències per a la qualitat del vi. Normalment, problemes d’un mal acabat  de la forma cilíndrica del tap.
  • Tècnics, és a dir, els problemes tècnics que ocasiona un mal acabat del tap són possible pèrdua de gas degut a un acabat superficial ratllat en la part cilíndrica del tap. Una resposta inadequada en el procés d’embotellat i destapat a causa d’un excés de rugositat del tap. Finalment una mala orientació en la línia a causa d’una mala formació del bisellat.

Processos de polit i acabat

En el polit i acabat dels taps de suro intervenen diversos processos que permeten obtenir un resultat adequat per a assegurar la qualitat i experiència dels vins escumosos.

Neteja, esterilització i assecat

La neteja prèvia del suro és essencial abans de l’elaboració del tap.

A través de processos especials i respectuosos amb el medi ambient, es neteja i esterilitza el suro. D’aquesta manera, s’eliminen els possibles microorganismes que el podrien contaminar. Posteriorment, es procedeix a un assecat per a reduir ràpidament la humitat i eliminar el risc de desenvolupament de fongs. La humitat de les peces es controla fins a mantenir-la dins dels paràmetres adequats per a la seva conservació (entre un 4 i un 8 per cent). Aquest procés es pot realitzar amb calor (estufes) o en cambres amb molta ventilació.

Formació i polit

Després de triturar el suro en grànuls, aquest és unificat de nou per a formar el mànec del tap mitjançant un procés de compressió amb una cola especial apta per a productes alimentaris.

Aquesta operació és fonamental per a obtenir el mànec del tap amb una composició i densitat uniforme que permeti crear el cos principal al qual se li adherirà els discs de suro natural.

Per què els taps tinguin les dimensions correctes i una forma totalment cilíndrica, és necessari realitzar un o diversos processos de polit després de l’assemblatge final. Un mal control del procés de polit pot comportar taps ratllats o rugosos.

Per obtenir un bon acabat superficial fa falta polir el tap en diverses etapes, començant per un primer polit i escapçat de la superfície del tap fins arribar a l’última etapa de rectificació de la superfície amb una banda d’esmeril molt fina.

Bisellat

Els taps de suro per a vins escumosos tenen un bisell en la part superior que es realitza mitjançant màquines especials.

Perquè el bisellat es realitzi de manera correcta, aquestes màquines disposen d’una banda abrasiva plana que està inclinada 45 graus respecte a l’eix de revolució del tap. Els taps es passen rodant per una guia i, a mesura que arriben a l’alçada de la banda abrasiva, es fa el bisell en una de les seves cares.

Aquest bisellat es pot presentar en diverses mides sent el més comú al voltant de 4 mm.

Tractament de la superfície

El tractament final de la superfície és un punt essencial per a garantir un embotellat suau i fluid amb una regularitat de forces de compressió i inserció vitals per a un bon funcionament en la línia d’embotellat.

Una excessiva resistència del tap contra el coll de l’ampolla durant el procés d’embotellat pot provocar trencaments del tap o de la pròpia ampolla.

Per tal d’eliminar aquesta fricció, tots els taps per a escumosos són tractats amb una lleugera capa de silicona elastomèrica apta per a contacte alimentari que permet introduir amb suavitat el tap en el coll de l’ampolla.

Aquest tractament es pot ajustar en funció de les necessitats específiques de cada celler perquè aquest tingui l’acabat exacte que desitgi. Recorda que un correcte siliconat significa un adequat destapat de l’ampolla, molt important per a una bona experiència del consumidor.

Claus a recordar

Encara que s’està treballant en la posada en marxa d’estàndards que assegurin la seva qualitat, la veritat és que, en l’actualitat, cada fabricant utilitza els seus propis processos interns per a la producció, la qual cosa no sempre garanteix un acabat perfecte. Per aquesta raó, és important comptar amb un proveïdor de qualitat amb experiència en el sector i especialitzat en taps per a vins escumosos.

Nueva llamada a la acción

A TESA apliquem els més estrictes controls de qualitat en la fabricació i producció de taps de suro per a vins escumosos. El secret dels nostres taps resideix en una selecció escrupolosa de les matèries primeres i els controls de qualitat als quals se sotmeten en totes les etapes del procés.

Si vols més informació pots posar-te en contacte amb nosaltres i estarem encantats d’ajudar-te.