Skip to main content
< Tornar al blog

El suro natural i els seus efectes beneficiosos contra l’escalfament global

Data de publicació:26 de juny de 2022

El suro natural és una matèria molt coneguda i emprada en diverses indústries per la qualitat i la varietat que ofereix, pero, a més a més és també un dels majors combatents contra l’enemic número u de la indústria vinícola: el perillós escalfament global.

A continuació et detallem totes les formes en què aquesta matèria ajuda al planeta i per les quals s’ha convertit en un dels reis contra el canvi climàtic.

L’emergència del canvi climàtic

Com ja saps, el planeta es troba en un estat crític a nivell mediambiental arran de les accions directes o indirectes dels éssers humans.

Hem sostingut durant anys accions ultres-nocives com la crema de combustibles fòssils, la tala de grans superfícies de bosc o l’ús de fertilitzants i productes químics que han alterat ecosistemes sencers.

Les conseqüències encara són desconegudes però ja n’estem patint algunes d’elles. Com per exemple, l’augment de llargs períodes de sequera amb èpoques de pluges concentrades, ruixats cada vegada més torrencials i/o amb calamarsa, alteració de les estacions amb climes cada cop més impredictibles, o onades de calor i onades de fred cada vegada més extremes.

És evident que un dels sectors més afectats és l’agrícola, dins del qual es troba el vinícola que cada vegada troba més dificultats i catàstrofes ambientals que compliquen enormement la seva producció i la seva rendibilitat.

Però encara hi ha més, algunes de les conseqüències futures que ja han estat demostrades per la comunitat científica són:

  • Augment de la temperatura global, fins a 4,5° més a Espanya en les pròximes dècades.
  • Descens de la quantitat i qualitat hidrogràfica. Alguns rius a Espanya arribaran a perdre fins al 50% del cabal.
  • Augment del nivell del mar, fins a 4mm per any.

La situació és greu. Per això tants països i experts mundials s’estan coordinant per tractar de trobar solucions com el protocol de Kyoto, però per desgràcia els països amb majors índexs d’emissió de gasos d’efecte d’hivernacle no han volgut unir-se a aquests acords, raó per la qual finalment el pacte només afectarà a menys d’un 12% de la contaminació mundial.

El teu aliat contra el canvi climàtic: Com ajuda el suro a revertir l’escalfament global?

La indústria vinícola té diversos reptes i factors de risc als quals fa front diàriament, però cap d’ells és tan temut i nociu com l’escalfament global.

En els últims anys la indústria ha sofert danys en les vinyes relacionats directament amb el canvi climàtic i pèrdues per valor de milions de dòlars a nivell mundial. És per això que el canvi climàtic és considerat l’enemic número u de la indústria vinícola.

És aquí on el suro es fa tan rellevant. No només perquè ha demostrat ser el millor sistema avui en dia per a tapar i protegir els vins de qualitat, sinó també perquè juga un importantíssim paper de protecció contra el destructiu escalfament global.

Aquestes són algunes de les moltes maneres que té el suro i la seva indústria de lluitar activament contra el canvi climàtic:

És un producte 100% natural i sostenible

El suro és l’escorça de la surera (quercus suber).

La forma d’obtenir-lo consisteix en l’extracció periòdica de la matèria que recobreix el tronc sense causar gaire dany a l’arbre, després comença un període de regeneració d’aquesta matèria que sol durar, depenent de la regió geogràfica, de nou a catorze anys, fins a aconseguir les qualitats necessàries per a fer una nova extracció.

Aquest procés de formació i extracció del suro és totalment natural i sostenible, molt semblant a la recol·lecció hortofructícola, durant el qual l’arbre manté totes les seves propietats i funcions vitals.

La seva petjada de carboni és negativa, és a dir, positiva per al planeta

La major font d’aliment per al nostre enemic l’escalfament global és el CO2. És per això que cada dia tractem de reduir més els nivells i límits d’emissió d’aquests gasos tan contaminants.

La petjada de carboni de la indústria del suro ha demostrat ser negativa, és a dir, que absorbim més CO2 del que emetem. Això vol dir que aquesta indústria serveix com a “filtre purificador” d’altres indústries on la petjada de carboni és positiva, que per desgràcia són la majoria.

A més els boscos de surera absorbeixen i fixen més CO2 que altres tipus de bosc. Atès que aquests es consideren fonts productives útils per a l’ésser humà, la indústria del suro ha aconseguit protegir de la desforestació milions d’hectàrees de bosc que es calcula que retenen i fixen al voltant de 14 milions de tones de CO2 a l’any.

A això cal afegir que durant el procés d’extracció del suro, l’arbre no cessa la seva activitat en cap moment, per la qual cosa els boscos actuen com un veritable filtre purificador de l’aire del planeta durant els 365 dies de l’any.

Finalment, però no menys important, el suro és una matèria 100% natural, fent-la servir com a tap estem estalviant a l’atmosfera les enormes quantitats de CO2 derivades de la indústria del plàstic o la siderúrgica, les quals es calcula que són més de 10 vegades superiors.

Això fa que la reducció d’emissions sigui doble en triar el suro com a matèria primera per al nostre producte.

Evita la desertificació i reté l’aigua

L’alzina surera té una alta capacitat de retenir l’aigua al seu interior i d’equilibrar la humitat al seu voltant, això fa que la seva petjada hídrica sigui molt positiva per l’ecosistema, ajudant enormement a regular-lo, protegir-lo i conservar-lo.

De la seva petjada hídrica i de la seva alta resistència als incendis deriva una altra de les seves qualitats més importants: la seva lluita contra la perillosa desertificació que cada vegada amenaça amb destruir més ecosistemes naturals, especialment en el tipus d’entorn mediterrani amb tendència àrida i on la surera sol créixer.

Cal no oblidar que la desertificació és un altre dels greus problemes relacionats amb l’escalfament global al qual ens enfrontem.

Finalment cal destacar la funció de protecció que la surera exerceix davant les, cada vegada més freqüents, pluges torrencials, riuades i inundacions. Gràcies a com compacta el sòl i filtra l’aigua, aquests arbres doten d’una major resistència la base boscosa, enfortint i protegint tota la flora i fauna que subsisteix en aquest ecosistema.

Protegeix espècies en perill d’extinció

Una de les majors biodiversitats europees la trobem precisament en les suredes. En ells resideixen diverses espècies protegides, com el linx ibèric. La preservació i la cura d’aquests fràgils entorns permet a moltes espècies d’enorme valor viure en ecosistemes segurs i estables.

Plàstics, metalls i altres materials nocius

Com ja hem esmentat, la producció de suro natural deixa una empremta de carboni negativa que ajuda a eliminar el CO2 de l’atmosfera.

Per contra, la fabricació d’altres matèries, com per exemple el plàstic, comporta una emissió de CO2 deu vegades major.

El plàstic és un material polivalent de producció molt barata, això ens ha portat durant molts anys a una veritable febre pèl plàstic. A diferència del suro, el material plàstic no es biodegrada i els seus enormes abocaments en espais naturals com els oceans ens ha portat ara davant d’un altre dels majors desafiaments mediambientals: l’extrema contaminació per plàstics dels nostres mars i entorns naturals.

L’elecció d’altres materials com el metall comporta també grans danys pel planeta. Tant les mines de bauxita d’on s’extreu l’alumini, com la indústria siderúrgica que el processa, tenen nivells de pol·lució que es troben entre els més alts a nivell global.

És per això que sempre que triem usar un material natural i sostenible com el suro, estem ajudant enormement a reduir les emissions de CO2 a l’atmosfera i la contaminació d’espais amb matèries no biodegradables.

Suro natural, material de futur

Natural, reciclable i sostenible. El suro representa una de les matèries primeres que més futur té donada la seva versatilitat, les seves enormes propietats i els seus efectes, no sols innocus per a la salut del planeta, sinó positius.

Ja sigui per a taps, en materials arquitectònics o domèstics, el suro està cobrant cada vegada més fama i importància en la indústria moderna i és sens dubte un dels líders en aquesta nova generació de materials industrials sostenibles i ecològics.

Nueva llamada a la acción

A TESA tenim un alt grau de compromís amb el nostre planeta i els perills de l’escalfament global. Per això a les nostres instal·lacions usem tecnologia amb una alta eficiència energètica, productes ecològics i, sobretot, treballem el suro 100% natural, una matèria primera sostenible i ecològica.

Si vols més informació pots posar-te en contacte amb nosaltres i estarem encantats d’ajudar-te.

Nueva llamada a la acción