Skip to main content
< Tornar al blog

Elecció d’un bon proveïdor per als teus taps de suro per a vins escumosos

Data de publicació:25 de juny de 2022

La indústria vitivinícola espanyola és una de les més exigents del país en matèria de qualitat i demanda el millor material per a garantir un tancament segur per als seus vins. Tradicionalment, el material més segur ha estat el tap de suro, gràcies a les seves característiques particulars, com la seva baixa densitat, flexibilitat, elasticitat i comprensibilitat, la impermeabilitat que presenta a líquids i gasos, i la seva resistència a la humitat.

No obstant això, el tap de suro també pot ser l’origen d’alguns dels defectes més importants que presenten els vins, especialment el TCA que pot tenir conseqüències desagradables sobre la seva olor i sabor. Per això, controlar la qualitat del tap de suro implica incidir sobre la qualitat del propi vi.

En aquest sentit, l’elecció d’un bon proveïdor per als teus taps de suro de vins escumosos és una de les decisions més importants que hauràs de prendre. D’això dependrà que la qualitat del vi no es vegi compromesa i que l’experiència de l’usuari sigui l’esperada.

Tipus de proveïdors de taps de suro

Segons dades d’eInforma, a Espanya existeixen gairebé 3.000 empreses dedicades a la fabricació d’articles de suro, cistelleria i espart, amb una facturació mitjana d’1 milió d’euros, aproximadament. La majoria d’aquestes empreses se situen a Catalunya, Extremadura i la Comunitat Valenciana.

Existeixen diferents tipus de proveïdors de taps de suro i cadascun d’ells té unes característiques diferents:

  • Els proveïdors experts són aquells que, generalment, fa molts anys que realitzen l’activitat. Aporten tota la seva experiència i coneixement sobre el sector, a més d’aportar un plus de productivitat i especialització. A més, en general, els millors proveïdors compten amb segells que acrediten la qualitat del producte. 
  • Els proveïdors sense expertise són aquells que es troben en fase de diversificació. Aquest tipus d’empreses ofereixen unes certes garanties al consumidor i estan en procés d’especialització. Aquestes empreses provenen d’altres branques del sector i veuen una oportunitat de negoci fabricant taps per a vi escumós.

Factors que influeixen a l’hora de triar un proveïdor

Alguns dels factors que influeixen en l’elecció d’un bon proveïdor per als teus taps de suro són els següents:

  • La procedència del producte utilitzat com a matèria primera. El tap de suro natural procedeix de l’alzina surera, especialment dels boscos situats en la península Ibèrica. Poder seleccionar la procedència del suro permet controlar la qualitat d’aquest.
  • La proximitat física de la fàbrica amb els seus clients. La proximitat física amb el client és fonamental per a reduir l’impacte sobre el medi ambient. Alhora assegurem una resposta àgil i ràpida per a satisfer al client en el lliurament i el servei postvenda.
  • Utilització de processos de producció i qualitat estandarditzats que assegurin la uniformitat del producte. Això s’aconsegueix combinant els coneixements de la indústria del suro tradicional amb la maquinària de tecnologia més avançada juntament amb els processos manuals, tot això unit a un control de qualitat de la matèria primera i del procés productiu.
  • Una certa personalització en els diferents taps de suro per als diferents tipus de vins escumosos.
  • Compromís amb el client i una bona relació interpersonal amb ells.
  • Implementació dels més elevats estàndards de fabricació, producció i distribució, amb els segells de qualitat més prestigiosos del mercat.

Segells de qualitat per a les empreses de taps de suro

En l’actualitat, existeixen una sèrie de segells que acrediten la qualitat i consistència en la fabricació dels taps de suro. A continuació, expliquem alguns dels més importants.

ISO

Les certificacions ISO acrediten que les empreses que les posseeixen segueixen les normes o estàndards per a assegurar la qualitat, seguretat i eficiència dels seus serveis o productes. Algunes d’elles s’apliquen amb caràcter general a tota mena d’empreses per a assegurar la seva qualitat, entre les quals destaquen:

  • Certificació ISO 9001. Encara que no és específica d’aquesta indústria, sí que constitueix el model més utilitzat en les relacions client/proveïdor nacionals i internacionals. Es tracta d’un segell que acredita l’excel·lència del procés de producció, així com la satisfacció del client, donant com a resultat un servei de qualitat.
  • Certificació ISO 14001. Ajuda a gestionar i identificar els riscos ambientals que puguin produir-se internament en l’empresa mentre du a terme la seva activitat.

Cork Mark: codi internacional de pràctiques taperes

Cork Mark és el símbol internacional que actua com a estàndard per a identificar el suro o els productes del suro. És una etiqueta d’excel·lència i prestigi creada per la Federació Europea del Suro, i identifica aquelles ampolles que s’embotellen amb taps de suro natural i genuïns que han estat produïts sota els estàndards més estrictes de qualitat.

El sector vitivinícola pot utilitzar de manera gratuïta aquest codi, prèvia autorització per part de la Federació Europea del Suro.

Sistema Systecode

L’any 2000, es va crear Systecode, un sistema de control i acreditació de qualitat per a la fabricació de taps de suro establert per la Federació Europea del Suro. La seva funció és acreditar l’adequació dels requeriments que s’inclouen en el Codi Internacional de Pràctiques Taperes. 

Nueva llamada a la acción

TESA, el teu proveïdor de confiança per a taps de suro

TESA és el teu proveïdor de confiança en la producció de taps de suro. Som una marca líder en la fabricació de taps de suro de qualitat per a cava, champagne i, en general, qualsevol tipus de vi escumós. I per descomptat, els nostres taps són una garantia de qualitat, ja que comptem amb tots els mecanismes i processos per a produir els millors taps del mercat.

Si vols més informació pots posar-te en contacte amb nosaltres i estarem encantats d’ajudar-te.