Skip to main content
< Tornar al blog

Recaredo: una llarga tradició vinculada al tap de dos discs de suro natural

Recaredo tapon de dos discos de corcho natural
Data de publicació:27 de juny de 2022

Situat en el cor del Penedès, bressol d’alguns dels millors vins escumosos del món, es troba el celler Recaredo, un celler familiar amb una llarga tradició artesana, millorada generació rere generació.

Els descendents de Recaredo Mata Figueres fa anys que elaborant vins escumosos amb denominació d’origen amb una altíssima qualitat valorada a tot el món.

Avui parlem amb Magda Anton, directora de qualitat del celler on va començar a treballar l’any 1997.

Per què és tan important el suro natural en la vostra producció?

En primer lloc, aquesta matèria s’ha usat de manera continuada des del començament d’aquesta tradició i és un ingredient imprescindible a l’hora de crear un producte d’alta qualitat que busqui transmetre al consumidor el paisatge i els sabors mediterranis d’on procedeix.

A Recaredo fem servir només taps amb mànec d’aglomerat amb dos discs de suro natural, aquest tipus de tap és l’escollit pels millors productors de vi escumós del món per diversos avantatges rellevants enfront d’altres models.

Primerament és un producte natural que compleix totalment amb els nostres estàndards de responsabilitat mediambiental. En el nostre celler tenim molt en compte l’impacte de la indústria en el medi ambient, per això matèries orgàniques i naturals com el suro encaixen a la perfecció en el nostre producte i mètode de fabricació.

A més a més, la indústria del suro té una petjada de carboni negativa, la qual cosa ajuda a lluitar contra el canvi climàtic i l’escalfament global. En fer servir taps amb discs de suro en lloc de microaglomerat, sabem que també ajudem a preservar aquesta indústria que és una aliada en la nostra lluita per protegir el nostre planeta.

Cal no oblidar que el suro és una indústria “regenerativa” i no agressiva amb l’arbre d’on s’extreu. Això presenta un doble efecte positiu: fa que extensions enormes de bosc es conservin i requereixin una activitat humana durant tot l’any, creant així una forta indústria en zones rurals que ajuda molt al desenvolupament de la zona, generant ocupació i preservant la natura.

Un altre dels grans beneficis que ens ofereix únicament el suro és la seva excel·lent capacitat d’oxigenació dels nostres vins. A Recaredo tenim llargues criances que requereixen un sistema natural que ofereixi la millor oxigenació possible als nostres vins amb la menor “intrusió”. Estudis recents han demostrat finalment el comportament que té el suro natural gràcies a la prova de la “quimioluminescència”. Aquesta prova mostra una alta aportació inicial d’oxigen, perfecte per a potenciar l’etapa de fermentació, el qual va disminuint durant el procés de manera gradual evitant “oxidar” el sabor. Per tant, en les etapes més tardanes de la criança, un vi escumós segellat amb un tap amb discs de suro natural tindrà menys oxigen en el seu interior que un segellat amb xapa de metall o fins i tot un criat amb un tap de microgranulat de suro, ajudant a treure tot el potencial del nostre producte.

Gràfic tap - TESA

Finalment, una cosa que també ens resulta molt interessant i valuós del suro són les notes naturals que afegeix als nostres vins, molt valorades per jutges i consumidors, i que no trobem en els taps de microaglomerat o altres matèries.

El suro natural exerceix una rica influència aromàtica, estructural i fins i tot en el color final. A Recaredo valorem molt les essències naturals que són afegides gràcies al suro perquè augmenten i enriqueixen els matisos i la complexitat del sabor. Oferim al consumidor una experiència immersiva en els paisatges mediterranis on el nostre producte neix.

Quin és el resultat final?

Bé, això depèn, a Recaredo tenim una àmplia varietat d’escumosos i criances, i cadascun ofereix un diàleg únic amb el consumidor. Però en general podem dir que els nostres escumosos Corpinnat són madurs, complexos, elegants i profunds, amb una bombolla cremosa i suau, que s’integra a la perfecció. I això és, en certa manera, gràcies a les aportacions naturals del suro, com dicta la tradició.

Magda Anton és llicenciada en Ciències Químiques per la Universitat de Barcelona amb un màster en Enologia per la Universitat Rovira Virgili. Va començar a treballar el 1997 al celler Recaredo on actualment continua desenvolupant la seva feina com a directora de qualitat.

Si vols més informació pots posar-te en contacte amb nosaltres i estarem encantats d’ajudar-te.

Nueva llamada a la acción