Skip to main content
< Tornar al blog

10 raons per les quals has d’utilitzar taps de suro natural en el teu vi escumós: científics experts ens ho expliquen

Data de publicació:10 de novembre de 2021

Avui parlem amb Anna Oliveras, responsable de l’àrea de química de l’Institut Català del Suro (ICSuro).

Anna és llicenciada en Ciències Químiques per la Universitat de Girona i compta amb més de 15 anys d’experiència en el sector del suro on ha realitzat nombrosos projectes de recerca i innovació per a la indústria.

Actualment forma part del ICSuro on continua desenvolupant nous projectes de recerca i assessoria per a aquest sector.

Des de l’Institut Català del Suro porten anys treballant per desenvolupar i millorar la indústria surera així com realitzant també tasques educatives i pedagògiques per a conscienciar sobre la importància de l’ús d’aquesta matèria natural i sostenible.

Avui l’Anna Oliveras ens dona 10 importants raons per les quals els nostres vins haurien d’utilizar el suro natural com a sistema de tapament:

Raó 1 – Característiques sensorials molt similars al vi

Un dels aspectes que més estudis i interès desperta són les aportacions del suro al vi, especialment les notes aromàtiques que hi pot afegir.

Per això s’han realitzat nombroses anàlisis sensorials a vins embotellats amb suro durant anys, en aquestes, una àmplia majoria d’experts coincideix que els vins tapats amb suro evolucionen d’una forma única i que aquest millora les qualitats del vi amb notes aromàtiques idònies

Crear estàndards o paràmetres universals per analitzar aquestes subtils aromes i la seva procedència és molt complex, per no dir impossible. I atès que no existeixen materials absolutament neutres, sembla lògic buscar aquells que puguin aportar notes naturals que millorin les característiques organolèptiques finals.

Aquí és on el suro juga un paper decisiu, ja que els experts consideren les notes aportades pel suro, tal com succeeix amb les barriques de fusta de roure, valors molt positius que sumen cos i personalitat al vi escumós final.

Raó 2 – El millor oxigenat de la indústria

Un dels majors maldecaps pels productors de taps d’una altra mena de materials és tractar d’aconseguir el mateix volum d’oxigenat que ofereix el suro natural i que ha demostrat ser l’òptim.

Els taps de suro natural solen oferir una microoxigenació al vi després de l’embotellat que resulta perfecta, després de la qual comença una transpiració més suau i que prolonga l’evolució del vi, conservant durant anys la seva essència i ajudant a una òptima maduració.

Materials com el plàstic i la silicona, poden provocar una sobreoxigenació i una oxidació prematura del vi. Per la qual cosa aquest tipus de tap només és recomanable per a vins assequibles destinats a un consum ràpid.

Els taps de rosca, molt de moda en mercats com Austràlia o els EUA, són un tipus de taps molt pràctics per la senzillesa de la seva obertura, però que genera un gran nombre de reclamacions degut a l’aparició d’aromes oxidats en el vi.

Només aquells de més alta gamma han demostrat tenir nivells d’oxigenat equilibrats, però aquests solen arribar a preus similars al del suro, sense oferir la resta d’avantatges que el suro ofereix.

Raó 3 – Qualitats físiques inimitables

El suro està format per una estructura d’hexàgons microscòpics que funcionen com a microcàpsules d’aire. La seva estructura és molt similar als eixams d’abelles, i és aquesta forma tan especial la que li concedeix un gran nombre de propietats, com la seva elasticitat, adaptabilitat, compressió, la seva capacitat aïllant o la seva lleugeresa.

Aquesta complexa estructura microscòpica presenta tants beneficis que nombroses indústries de materials alternatius han intentat replicar-la artificialment sense èxit.

Raó 4 – Impermeabilitat

La impermeabilitat del suro ha demostrat ser total, gràcies als compostos cèrics i a la suberina presents en la seva composició.

En condicions estables de temperatura i humitat, els taps de suro han demostrat ser efectius durant períodes llargs de temps, de fins fins i tot 100 anys o més, protegint totalment contra fuites de vi o de gas carbònic en el cas dels escumosos.

Raó 5 – Estanquitat

Malgrat ser completament estanc a les fuites o a l’entrada de líquids, existeix un gran debat sobre la filtració de gasos.

Ara com ara es considera que, encara que el suro és capaç de retenir el gas carbònic dels escumosos dins de l’ampolla, també permet una lenta cessió d’aire que prové de l’acumulació d’aquest dins de les micro cel·les del propi suro (estructura en forma d’eixam d’abelles), aconseguint un oxigenat òptim i una correcta evolució a l’ampolla en períodes llargs de temps.

Actualment s’estan realitzant nous estudis que puguin oferir informació més exhaustiva sobre la transmissió d’oxigen en taps de suro destinats a tapar vins escumosos.

Raó 6 – Elasticitat

Gràcies a l’estructura en forma d’eixam d’abelles que té el suro i a la gran quantitat d’aire al seu interior, el suro té unes característiques d’elasticitat i adaptabilitat que el fan únic.

Aquesta és una de les característiques que el fan tan idoni com a material de tapat, ja que s’adapta a la forma del coll de l’ampolla perfectament, podent contornejar i adaptar-se als errors de forma, garantint l’estanquitat del vi durant anys.

Raó 7 – Una indústria segura contra el TCA

Un dels principals inconvenients que pot presentar el suro és la presència del compost TCA als taps. 

Gràcies a la gran inversió de recursos de tota la indústria del suro per a poder oferir un producte completament segur, la incidència de TCA ha disminuït considerablement

Actualment qualsevol proveïdor certificat de taps de suro incorpora a les seves instal·lacions sistemes de mesurament d’alta gamma com la cromatografia de gasos, té en plantilla personal tècnic especialitzat en l’anàlisi i fa servir en la seva cadena de producció sistemes de selecció i esterilització altament efectius.

L’esforç de la indústria del suro és tal, que actualment té una precisió major fins i tot que la indústria farmacològica a l’hora de detectar compostos en nivells de concentració molt baixos. 

És per això que avui dia el tap de suro és l’element més analitzat i segur dels requerits en la indústria vinícola. Només una mala praxi per part dels fabricants o una negligència per part dels productors de vi, en cas de no seguir les indicacions donades pel proveïdor, poden acabar en una contaminació de TCA.

Raó 8 – Petjada de carboni

Actualment un dels majors reptes globals que té la indústria són els efectes climàtics que l’escalfament del planeta està produint. En la indústria vitivinícola, està causant canvis en plantacions de vinyes i generant inversions econòmiques imprevistes per als productors.

La petjada de carboni de la indústria del suro és negativa, és a dir, fixa més CO2 del que emet a l’atmosfera.

Això és una notícia excel·lent i alguna cosa a tenir molt en compte per productors i consumidors, ja que ens trobem en un moment de veritable creuada mediambiental i és ara més important que mai apostar per indústries verdes, materials sostenibles i productes reciclables, com la indústria de suro.

Raó 9 – Sostenibilitat i biodiversitat

El suro és una matèria primera 100% natural que és extreta de l’alzina surera sense necessitat de tallar-la o provocar-li danys greus.

Els boscos de suredes produeixen per tant tones de suro anualment sense emetre pol·lució ni patir danys. És per això que el suro és una matèria sostenible i ecològica que no posa en perjudici al planeta per a ser produïda.

El bosc de sureres contribueix a la preservació de la biodiversitat i la supervivència de moltes espècies de fauna autòctona, algunes en perill d’extinció com el linx ibèric, que és l’espècie de felí que es troba en major risc de desaparèixer de tot el món. També són un embornal de CO2, tenen una gran resistència al foc, contribueixen a l’aprofitament forestal sostenible, ofereixen un producte natural, reciclable i renovable com el suro, contribueixen al foment de l’economia circular i són una barrera contra la desertificació.

Raó 10 – Prevenció d’incendis

La sureda és un bosc propi del mediterrani, per tant està adaptat als estius secs i els possibles incendis forestals gràcies a la seva escorça externa.

El suro és un abric natural ignífug, això fa que quan hi ha un incendi, l’arbre només sofreixi cremades externes superficials deixant l’interior fora de perill perquè la planta continuï viva. A diferència d’altres tipus de boscos, una sureda cremada es regenera als pocs anys d’haver-se incendiat.

Nueva llamada a la acción

Com veus el suro no només té les característiques idònies per a tapar l’ampolla durant anys preservant l’essència del vi, també afegeix notes aromàtiques molt valorades i, gràcies als avanços de la indústria, els nivells de TCA són imperceptibles i segurs.

Però el més important de tot, el suro és l’únic material que no només és 100% natural, sinó que a més ajuda activament a fixar CO2 de l’atmosfera del planeta reduint els efectes de l’escalfament global.

Si vols més informació pots posar-te en contacte amb nosaltres i estarem encantats d’ajudar-te.