L’evolució a dins l’ampolla dels vins escumosos és la fase decisiva perquè el consumidor final es trobi davant d’un producte de qualitat. Però en aquesta part del procés en la qual el vi ja es troba a les botigues i supermercats, el productor ja no té control sobre el que succeeix en l’emmagatzematge, gran part de la conservació dependrà del tap, la temperatura, la humitat i la llum.
És per això que esdevé tan important la correcta elecció del tap, sobretot quan estem parlant de vins escumosos. D’entre tots els tipus de taps que existeixen i que exposarem en aquest article, els de suro natural són, sens dubte, els més segurs i beneficiosos per a assegurar la correcta conservació dels vins escumosos. T’expliquem per què.
L’evolució a l’ampolla dels vins escumosos i el suro natural
El suro és un material d’origen vegetal es fa servir per a tapar les ampolles de vi escumós des del segle XVII. Si alguna cosa ha demostrat aquesta llarga història és que el suro proporciona una sèrie de beneficis per a l’òptima conservació dels vins escumosos.
Els taps de suro destaquen per les següents qualitats:
- Són respectuosos amb el medi ambient.
- Estan fabricats a partir d’un material resistent alhora que lleuger.
- Funcionen com a aïllant tèrmic.
- Alliberen la quantitat justa d’oxigen que el vi necessita per a evolucionar de manera natural.
- No deixen que la humitat exterior entri dins de l’ampolla i faci malbé el producte formant floridura.
Tenint present aquests punts, repassarem els tipus de taps que existeixen pel tapament de vins escumosos, observant els beneficis i inconvenients de cadascun d’ells.
Tap de suro natural de dos discs
Comencem pel millor. Sens dubte, el tap de més qualitat per al vi escumós és el de dos discs de suro natural. Aquest tipus de tap està format per un cos de granular de suro que pot ser de diferent calibre. La seva particularitat consisteix en el fet que, en l’extrem inferior, el que està en contacte amb el vi, s’encolen dos discs de suro natural.
D’aquesta manera, el tap de dos discs evita les fuites alhora que no deixa que el vi entri en contacte directe amb l’aglomerat. Així, el vi dins l’ampolla només entrarà en contacte amb aquest suro, que és un material cent per cent natural.
Nombrosos estudis demostren que aquest tap permet el millor oxigenat del vi, cedint la quantitat idònia de manera lenta i regular, alhora que és capaç de retenir a l’ampolla el gas carbònic necessari. Aquests aspectes esmentats són clau per a garantir l’evolució natural del producte.
Fins i tot anys després del seu embotellat, els vins que compten amb un tap d’aquestes característiques es troben en les millors condicions per a continuar sent un producte d’altíssima qualitat.
Tap de suro natural d’un disc
Aquest sistema és molt similar al que acabem d’exposar, però només compta amb un únic disc de suro natural, en lloc de dos. Les seves característiques, com cal esperar, són similars, però el que s’aconsegueix suprimint un dels discs és, bàsicament, reduir el cost de cada tap.
Al mateix temps, també baixa un esglaó pel que fa a la qualitat que ofereix, ja que l’espai entre el vi i el cos aglomerat és menor, així com també és menor la quantitat d’oxigen que proporciona. No obstant això, continua sent un tap segur que pot conservar un bon vi durant un llarg període de temps.
Aquesta és l’opció que trien molts productors de vins de bona qualitat que volen ajustar els costos.
Tap de suro microgranulat
Aquest tipus de tap està fet de granulat de suro. Es tracta d’un material que s’aconsegueix després d’un treball laboriós mitjançant el qual es conforma una mena de conglomerat. Aquest procés dona com a resultat uns taps homogenis ja que no contenen una gran quantitat de suro natural.
En aquest cas, el vi entra en contacte directe amb aquest aglomerat que conté coles i additius que poden passar amb el temps al vi escumós, per la qual cosa aquests taps solen utilitzar-se en aquells vins que seran consumits el mateix any de la seva producció. Cal dir que la cola utilitzada és totalment segura per a la salut, però no és la millor opció per a l’evolució dels vins.
Tap de suro natural tractat amb CO2 supercrític
Aquest tap està compost per un granulat de suro que ha estat tractat a pressió amb un fluid de CO2 supercrític. Aquest mitjà és molt utilitzat en la indústria alimentària i, en el cas del suro, serveix per a netejar-lo. De fet, elimina més de 150 substàncies que podrien ser perjudicials per al vi.
De la mateixa manera que s’eliminen aquestes partícules possiblement nocives, també es perden moltes de les qualitats beneficioses del suro. Com que es tracta d’un procés una mica agressiu amb el material utilitzat, aquest perd elasticitat i es fa necessària la inclusió d’unes microesferes de plàstic per a suplir-ho, les quals poden passar al vi escumós.
Així doncs, aquests taps no són completament biodegradables, ja que contenen materials sintètics, com les ja nomenades esferes de plàstic i la cola de poliuretà, que li dona consistència a la mescla.
Tap de plàstic
Els taps de plàstic tenen uns inconvenients obvis: no són biodegradables, encara que sí reciclables, i la seva porositat és gairebé nul·la, la qual cosa pot produir que el vi s’asfixiï. A més, quan un consumidor veu un tap de plàstic, percep aquest vi com de baixa qualitat, així que la seva imatge en el mercat vinícola no és molt valorada.
Com a possible avantatge d’aquesta mena de taps es pot destacar que el plàstic permet una personalització major del tap, podent triar entre una infinitat de colors i formes. Solen ser una opció barata, que s’utilitza en vins de mitjana o baixa qualitat que preveuen ser consumits en un curt espai de temps.
Tap de rosca metàl·lica o de plàstic
Aquest sistema per a segellar vins és el de pitjor qualitat que podem trobar en el mercat. Ja sigui perquè no deixen passar l’aire o perquè el deixen passar massa, els taps de rosca no permeten controlar en absolut l’oxigenat del vi una vegada es troba a l’ampolla, factor que entorpeix i fins i tot interromp l’evolució del vi.
Els solem trobar en vins generosos o vins procedents de cellers que volen ajustar al màxim els marges de benefici.
Claus a recordar
Amb tot el que hem exposat en aquest article, no hi ha dubte que la millor opció a l’hora de segellar una ampolla de vi escumós és utilitzar taps de suro natural. Però tot dependrà de la qualitat del vi produït i del seu recorregut esperat en el mercat.
Així, si estem parlant de vins d’alta qualitat, no hi ha dubte que s’ha d’optar per taps amb discs de suro natural, que són els que garanteixen un segellament òptim que afavoreix enormement l’evolució del producte.
En el cas dels vins escumosos, la qualitat del tap és encara més rellevant, ja que aquests vins acostumen a evolucionar a l’ampolla i el suro és un material natural que permet l’oxigenat perfecte alhora que el protegeix d’agents externs.
No és exagerat dir que l’òptima evolució d’un vi escumós depèn, en última instància, de la qualitat del tap, i només el suro natural garanteix l’equilibri que requereix aquest procés.
A TESA portem anys fabricant taps exclusius per a vi escumós i coneixem molt bé els bons resultats que ofereix el suro natural davant de qualsevol altra mena de material.
Per això només fabriquem taps d’un i dos discs de suro natural, els únics capaços d’oferir les condicions naturals òptimes i les notes aromàtiques més valorades pels experts.
Si vols més informació pots posar-te en contacte amb nosaltres i estarem encantats d’ajudar-te.