Skip to main content
< Tornar al blog

Problemes de densitat, consistència, esmicolat i trencaments del tap de suro als vins escumosos

Problemas de densidad
Data de publicació:10 de novembre de 2021

Quan obrim una ampolla de vi escumós, tots donem per fet quina ha de ser l’experiència i qualitat idònia per estar en excel·lents condicions a l’hora de ser consumit, i donem per fet que estarà en excelents condicions. No obstant això, a vegades, pot haver-hi sorpreses relacionades amb el tap de suro utilitzat que poden afectar de manera negativa a l’experiència i fins i tot a la pròpia qualitat del vi.

Normalment, els problemes en els taps de suro són deguts a un incorrecte emmagatzematge, una mala praxi en la fabricació o en la pròpia qualitat del material utilitzat. Això pot provocar problemes d’esmicolats i trencaments en el tap de suro de vins escumosos, molt molestos per al consumidor.

Les propietats del suro com a tap per a vins escumosos

Des del segle XVIII, el suro ha demostrat ser el material més adequat per a la correcta conservació del vi. És gairebé perfecte per a segellar tot tipus d’escumosos, però té unes propietats especialment importants per als vins escumosos. S’utilitzen generalment per a tapar els anomenats taps tècnics, compostos per un mànec de suro aglomerat i discs de suro natural.

Entre les seves propietats més importants, destaquen les següents:

  • És un material molt lleuger i elàstic.
  • Té una gran compressibilitat.
  • És impermeable a la transferència de líquids i gasos, però permet una lenta oxigenació de l’ampolla.
  • És aïllant tèrmic i termoestable.
  • Proporciona una excel·lent adhesió al vidre.
  • És un material innocu i evita que es degradi la qualitat del vi.
  • Contribueix a enriquir el perfil organolèptic del vi escumós.

En general, els taps de suro eviten l’oxidació del vi escumós i preserven les propietats del vi escumós amb el pas del temps, garantint la seva correcta evolució dins de l’ampolla.

Problemes comuns relacionats amb la matèria

Malgrat les seves excel·lents característiques per a conservar i madurar el vi escumós, la veritat és que els taps de suro també presenten una sèrie de problemes, especialment si no s’ha controlat la seva qualitat i conservació de manera adequada.

Per això i amb l’objectiu d’aconseguir la major seguretat en l’embotellat i crear un producte de la més alta qualitat que compleixi amb totes les expectatives, cal conèixer perfectament quins tipus d’errors es poden trobar en els taps de suro, ja que detectar-los ràpidament és el que marcarà la diferència. A continuació, expliquem quins són alguns dels més comuns.

Trencaments en l’extracció

La trencament del tap s’ha d’evitar de manera absoluta atès que el risc apareix si el consumidor intenta treure amb un tirabuixó el tros del tap que queda en l’ampolla d’escumós.

El trencament del tap de suro es deu a una mala aglomeració del cos d’aglomerat o a una mala adhesió dels discs. Hi ha factors que alteren també la qualitat del tap com un excés de temps d’emmagatzematge fora de l’ampolla o una humitat i temperatura inadequades.

Extracció difícil

L’extracció del tap en els vins escumosos és un art en si mateixa. A més d’evocar un ambient festiu propi de les celebracions i moments especials, ha de realitzar-se de manera correcta per a no perjudicar el vi escumós.

No obstant això, a vegades, és la pròpia qualitat del suro el que realment provoca una extracció difícil. Bàsicament és degut a una mala aplicació del tractament de superfície dels taps i a una incorrecta densitat del cos d’aglomerat del tap.

Pèrdua de pressió

Una mala fabricació del cos d’aglomerat pot provocar que el tap exerceixi forces incorrectes dins el coll de l’ampolla.

Quan el cos d’aglomerat no ha estat fabricat amb la qualitat necessària, o té mesures inferiors a les necessàries, aquest no segella de forma adequada el vi escumós, permetent que s’escapi parcial o totalment el gas carbònic, un element vital. Si l’ampolla no està tancada en perfectes condicions això també permet l’entrada d’oxigen a l’interior, afavorint així l’oxidació del vi amb molta celeritat. Per aquesta raó, és molt important emprar un tancament que encaixi a la perfecció amb el coll de l’ampolla.

Esmicolat de taps tècnics

Aquest problema deriva del despreniment de partícules de suro que en el cas dels taps microgranulats prové del propi cos d’aglomerat i en el cas dels taps amb discs de suro natural prové del trencament del disc.

Trencaments dels discs de suro natural

Atès que el suro és una matèria natural, existeix una sèrie de defectes que es poden trobar en els discs, alguns relacionats amb el propi creixement del suro, com ventres, galeries, esquerdes, llenyes i altres.

La selecció de la matèria primera en el camp de preparació és un procés clau per a rebutjar aquelles peces la qualitat de les quals no sigui l’òptima.

Claus a recordar

Triar una matèria de qualitat òptima redueix a mínims aquests problemes. Un proveïdor de qualitat certificada proveeix taps que no presenten aquests problemes gràcies a la gran quantitat de proves i seleccions de la matèria que realitzen en el procés de fabricació.

Nueva llamada a la acción

Per això, a TESA seleccionem de manera escrupolosa les matèries primeres utilitzades i realitzem els controls de qualitat més exhaustius en totes les etapes del procés. Estem especialitzats en la producció de taps per a cava, champagne i vins escumosos en un procés que garanteix l’homogeneïtat i la qualitat tècnica idònia dels nostres productes i assegura uns resultats amb una qualitat constant.

Si vols més informació pots posar-te en contacte amb nosaltres i estarem encantats d’ajudar-te.