Skip to main content
< Tornar al blog

Tap de dos discs de suro natural: la millor elecció per al teu vi escumós

tapón de dos discos
Data de publicació:28 de juny de 2022

La majoria dels vins escumosos de qualitat mitjana-alta utilitzen un tap de dos discs de suro natural. Aquest tipus de taps pertanyen a la família dels taps tècnics, i estan compostos per un cos aglomerat i dos discs de suro natural en la part que entra en contacte amb el vi per a garantir una seguretat absoluta.

Aquest sistema de tapat és considerat la millor elecció per al vi escumós gràcies a les seves nombroses propietats, que proporcionen característiques òptimes, notes aromàtiques en l’evolució del vi i asseguren el manteniment de la pressió des que el vi és embotellat fins que es consumeix. D’aquesta manera es garanteix la seva qualitat, el seu estat de conservació i, per descomptat, un magnífic sabor.

Què és el sistema de dos discs en taps de suro

El disseny senzill dels taps de dos discs és fruit d’anys de perfeccionar una llarga tradició que ha buscat sempre oferir les millors condicions possibles al vi perquè aquest evolucioni desenvolupant les seves millors característiques.

Per això aquest disseny combina suro 100% natural de màxima qualitat amb un cos d’aglomerat que garanteix un segellament estanc.

El seu funcionament és senzill, el mànec d’aglomerat exerceix com a principal cos obturador adaptant-se a les parets del coll de l’ampolla amb la pressió exacta que necessita per a poder suportar els 6 Bars de pressió que exerceix el gas carbònic dels escumosos, però alhora oferint a l’usuari una suau obertura que s’ha convertit en un icònic símbol de celebració, però també de consum d’un producte cada vegada més valorat per la seva qualitat.

Els dos discs de suro són l’ànima d’aquest tap, que mantenen el vi protegit en una atmosfera d’elements naturals, aportant notes aromàtiques i un oxigenat suau i regular, alhora que el protegeixen d’entrar en contacte amb la cola del cos d’aglomerat.

El mànec d’aglomerat sol mesurar uns 36 mm i cadascun dels dos discs de suro natural té un gruix d’uns 5 a 6 mm, és a dir, sumen en conjunt de 10 a 12 mm, encara que existeixen diferents mides. Així mateix, disposen d’un bisell d’uns 4 mm per ajudar a orientar correctament el tap a la línia d’embotellar.

Existeixen diferents raons per les quals s’empra el sistema de dos discs en taps de suro per a vins escumosos:

Cura del sabor

Els discs de suro natural 100% són l’únic element que està en contacte amb el vi, exercint dues grans funcions: evitar que el vi entri en contacte amb el mànec d’aglomerat i aportar notes aromàtiques naturals al sabor final.

Seguretat contra el filtratget

Els discs que s’utilitzen en aquesta mena de tap són molt resistents, de manera que suporten perfectament la pressió exercida pels vins escumosos, proporcionant un tancament físicament molt estable. 

Mantenen la qualitat en l’evolució del vi escumós

Aquest tipus de taps són excel·lents per a aïllar el vi de l’exterior, mantenint la concentració necessària de CO2 dins de l’ampolla, però regulant una suau entrada d’aire que prové de les cel·les de suro natural que evita tant l’oxidació com l’asfíxia del vi escumós.

Mànec d’aglomerat

El mànec d’aglomerat es compon de granulat de suro, cada fabricant tria la mida del grànul de suro, sent els millors els calibres mitjans, ja que redueixen la quantitat de cola que es fa servir a cada tap i contenen una major quantitat de suro natural.

El cos d’aglomerat és la part més voluminosa del tap, per tant el seu tipus de fabricació i composició té un gran impacte mediambiental.

Per a la seva producció s’utilitza cola de seguretat alimentària certificada que aglutina el granulat de suro formant un cos homogeni.

La uniformitat d’aquesta peça assegura un tancament i una adaptabilitat perfecta.

Calibre del granulat

El granulat de suro s’obté a partir de la trituració de suro natural, mitjançant un procés mecànic de triturat, classificació granulomètrica, neteja de pols i terres, i control de la humitat.

El suro granulat pot trobar-se en una àmplia varietat de mesures i densitats: des de pols de suro de menor calibre (0,5-2mm) fins a un calibre mitjà (3-7mm), que proporciona una major qualitat al vi escumós. En general, serà un millor tapament com més equilibrada sigui la seva densitat i, lògicament, els taps de major qualitat seran aquells que facin servir calibres mitjans de granulat.

Discs de suro 100% natural

El segon element d’aquest tipus de tap són els discs elaborats amb suro natural 100%, seguint el mateix procés productiu que els taps de suro natural. Cadascun d’ells sol tenir un diàmetre de 34 mm i un gruix de 6 mm.

Estan encolats al mànec d’aglomerat per un dels seus extrems amb una cola de seguretat alimentària certificada. De la unió del disc amb el mànec es poden generar diversos tipus de tap. Principalment:

  • El tap de suro aglomerat al qual se li uneixen dos discs de suro natural en el mateix extrem col·locant el disc de major qualitat en la part que anirà en contacte amb el vi.
  • El tap de suro aglomerat al qual se li uneix només un disc de suro natural en l’extrem inferior en contacte amb el vi, conegut com 0+1.

Coles utilitzades per a fabricar l’aglomerat i l’encolat dels discs

Les coles utilitzades en el procés productiu en la indústria del tap per a vins escumosos són principalment de base poliuretà.

Per a la fabricació del cos d’aglomerat s’utilitza un prepolimer que gràcies a un catalitzador es converteix en un plàstic gomós apte per a contacte alimentari.

D’altra banda, per a l’encolat dels discs de suro natural es pot fer servir cola de caseïna, la qual està en desús pel fet que té components al·lergògens, sent la més utilitzada avui en dia l’emulsió de poliuretà amb aigua. Aquesta a més de ser apta per a contacte alimentari no presenta el problema de l’anterior.

Beneficis d’aquest tap

D’entre tots els sistemes de tapat, disseny i materials, el tap amb dos discs de suro natural és el triat per les millors marques per a obtenir la millor qualitat, i no és casualitat, nombrosos estudis avalen aquesta mena de tap com el que més beneficis aporta al vi.

Seguretat

Els dos discs de suro natural protegeixen amb total seguretat el vi d’entrar en contacte amb les coles aglutinants, prevenen fuites, eviten l’entrada d’elements estranys i regulen l’entrada d’aire per a oferir un correcte oxigenat.

Evolució de qualitat

El conjunt de parts d’aquest tap ofereix les que, fins avui, han demostrat ser les millors condicions possibles per a l’evolució del vi. Atès que aquest material ofereix les característiques idònies de flexibilitat, lleugeresa, estanquitat i impermeabilitat, el vi custodiat per aquest tap pot evolucionar de la millor manera mentre el tap el protegeix. Remarcar que aquest tap sense agents expansors, gràcies a la seva naturalesa, ens ofereix una recuperació de la seva forma original degut a les propietats intrínseques del suro.

Oxigenat

El suro està sent estudiat per la seva capacitat de cedir oxigen de manera suau i estable al vi. El suro ha demostrat en nombroses ocasions ser capaç de mantenir les condicions òptimes en ampolles anyenques, de fins i tot un centenar d’anys.

Notes aromàtiques

Els experts coincideixen: el suro natural suma al vi notes aromàtiques molt valuoses.

Després de nombrosos estudis i recerques, els experts han coincidit que aquells vins tapats amb suro natural de bona qualitat tenien essències aromàtiques i caràcters més complexos i interessants que els doten d’un valor extra.

Sostenibilitat i ecologia

El tap és un material ecològic i sostenible. La seva producció és responsable de fixar fins a 14 milions de tones de CO2 cada any. Per contra, altres indústries com la producció de plàstics o la metal·lúrgica, principals materials alternatius al suro, contaminen fins a 10 vegades més.

Percepció de qualitat del consumidor

Un gran nombre d’enquestes i estudis de mercat conclouen que una gran majoria de consumidors de vi a nivell mundial perceben el tap de suro com un símbol de major qualitat i elegància, i estan disposats a pagar més per una ampolla tapada amb suro.

Nueva llamada a la acción

Claus a recordar

Els taps de dos discs de suro natural són la millor elecció per a un vi escumós. Això és pel fet que són capaços de suportar tota la pressió dins l’ampolla, aportar una oxigenació òptima durant anys i sumar notes aromàtiques valuoses augmentant així el valor final de l’escumós.

A més, aquest tipus de taps tècnics, com els que proveïm a TESA, compten amb una fabricació i control de qualitat estrictament minuciosa, i són la millor garantia de qualitat per al teu vi escumós.

Si vols més informació pots posar-te en contacte amb nosaltres i estarem encantats d’ajudar-te.